PONTIGLIO ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
Σχετικά με
Το Οινοποιείο Pontiglio ιδρύθηκε στη Λευκίμμη της Κέρκυρας το 2014. Χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη οι υπάρχοντες αμπελώνες μας. Αμπέλια που καλλιεργούσαμε συνεχώς από το 1989-1990. Αμπέλια που ανήκαν στην οικογένειά μας για δεκαετίες, καθώς η Κέρκυρα και ειδικότερα η Λευκίμμη έχουν μια αιώνια παράδοση στην καλλιέργεια του αμπελιού και της παραγωγής κρασιού. Μια παράδοση που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Γι' αυτό και οι ποικιλίες σταφυλιών που υπάρχουν σε αυτήν την περιοχή είναι μοναδικές.
Δυστυχώς, αυτή η παράδοση σχεδόν εξαφανίστηκε, μαζί με τις μοναδικές ποικιλίες, όταν κατά τη δεκαετία του 1980, δόθηκαν επιδοτήσεις στους ντόπιους για το ξερίζωμα των αμπελώνων. Ήταν τότε που, με επιμονή (Pontiglio), αναλάβαμε δράση και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια των αμπελώνων για να τις σώσουμε. Αυτός είναι ο λόγος που καλλιεργούμε μόνο τις τοπικές και μοναδικές ποικιλίες και παράγουμε από αυτές κρασιά που είναι μοναδικά στον κόσμο. Μια άλλη δραστηριότητα του οινοποιείου μας είναι να εντοπίζει και να σώζει άλλες μοναδικές ποικιλίες που υπήρχαν στο νησί, αφού η Κέρκυρα είχε πολλές από αυτές τις μοναδικές ποικιλίες λόγω του τεράστιου πλούτου της.
Ήδη έχουμε βρει μια ποικιλία λευκού αμπέλου, η οποία, σύμφωνα με τα κεκτημένα των παλαιότερων, έκανε εξαιρετικό κρασί. Όμως, αυτό είναι ένα μεγάλο έργο που απαιτεί χρόνο και για ένα μικρό οινοποιείο όπως το δικό μας, είναι ακόμα πιο δύσκολη διαδικασία. Εδώ πρέπει να πούμε ότι η Κέρκυρα είναι ένα απομονωμένο νησί, και γι’αυτό η φυλλοξήρα δεν πέρασε ποτέ από το νησί και τα αμπέλια μας μέχρι σήμερα είναι όλα αυτόριζα.
Η Φιλοσοφία μας
Εξερευνούμε ποικιλίες και πραγματοποιούμε πειράματα για την παραγωγή κρασιού. Πειραματιζόμαστε με τις ποικιλίες που ήδη εργαζόμαστε, καθώς δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές για αυτές. Το KakotrigisOrange έχει καλά αποτελέσματα και βελτιώνεται κάθε χρόνο. Το Kakotrigissparkling, με μια δεύτερη ζύμωση στο μπουκάλι, ταιριάζει με τις σκέψεις μας για το μέλλον. Το Skopelitiko ή Skopolo, μια ποικιλία κόκκινου σταφυλιού, είναι πολύ δύσκολη ποικιλία. Κάθε χρόνο βελτιώνεται, καθώς είμαστε το μόνο οινοποιείο που παράγει κρασί από αυτήν την ποικιλία. Συνεργαζόμαστε με τους τοπικούς μικρούς αγρότες, δίνοντάς τους κίνητρο να συνεχίσουν την καλλιέργεια των αμπελιών τους, παρέχοντας παράλληλα την εγγύηση ότι δεν θα αλλάξουν τις τοπικές ποικιλίες.
PONTIGLIO ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
Σχετικά με
Το Οινοποιείο Pontiglio ιδρύθηκε στη Λευκίμμη της Κέρκυρας το 2014. Χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη οι υπάρχων αμπελώνες μας. Αμπέλια που καλλιεργούσαμε συνεχώς από το 1989-1990. Αμπέλια που ανήκαν στην οικογένειά μας για δεκαετίες, καθώς η Κέρκυρα και ειδικότερα η Λευκίμμη έχουν μια αιώνια παράδοση στην καλλιέργεια του αμπελιού και της παραγωγής κρασιού. Μια παράδοση που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Γι' αυτό και οι ποικιλίες σταφυλιών που υπάρχουν σε αυτήν την περιοχή είναι μοναδικές.
Δυστυχώς, αυτή η παράδοση σχεδόν εξαφανίστηκε, μαζί με τις μοναδικές ποικιλίες, όταν κατά τη δεκαετία του 1980, δόθηκαν επιδοτήσεις στους ντόπιους για την αντικατάσταση των αμπελώνων. Ήταν τότε που, με επιμονή (Pontiglio), αναλαμβάνουμε δράση και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια των αμπελώνων για να τις σώσουμε. Αυτός είναι ο λόγος που καλλιεργούμε μόνο τις τοπικές και μοναδικές ποικιλίες και παράγουμε από αυτές κρασιά που είναι μοναδικά στον κόσμο. Μια άλλη δραστηριότητα του οινοποιείου μας είναι να εντοπίζει και να σώζει άλλες μοναδικές ποικιλίες που υπήρχαν στο νησί, αφού
η Κέρκυρα είχε πολλές από αυτές τις μοναδικές ποικιλίες λόγω του τεράστιου πλούτου της. Ήδη έχουμε βρει μια ποικιλία λευκού αμπέλου, η οποία, σύμφωνα με τα κεκτημένα των παλαιότερων, έκανε εξαιρετικό κρασί. Όμως, αυτό είναι ένα μεγάλο έργο που απαιτεί χρόνο και για ένα μικρό οινοποιείο όπως το δικό μας, είναι ακόμα πιο δύσκολη διαδικασία. Εδώ πρέπει να πούμε ότι επειδή η Κέρκυρα είναι ένα απομονωμένο νησί, ο φυλλοξέρα δεν πέρασε ποτέ από το νησί και τα αμπέλια μας μέχρι σήμερα είναι όλα αυτόχθονα.
Η Φιλοσοφία μας
Εξερευνούμε ποικιλίες και πραγματοποιούμε πειράματα για την παραγωγή κρασιού. Πειραματιζόμαστε με τις ποικιλίες που ήδη εργαζόμαστε, καθώς δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές για αυτές. Το Kakotrigis Orange έχει καλά αποτελέσματα και βελτιώνεται κάθε χρόνο. Το Kakotrigis sparkling, με μια δεύτερη ζύμωση στο μπουκάλι, ταιριάζει με τις σκέψεις μας για το μέλλον. Το Skopelitiko ή Skopolo, μια ποικιλία κόκκινου σταφυλιού, είναι πολύ δύσκολη και ανώριμη ποικιλία. Κάθε χρόνο βελτιώνεται πολύ, καθώς είμαστε το μόνο οινοποιείο που παράγει κρασί από αυτήν την ποικιλία. Συνεργαζόμαστε με τους τοπικούς μικρούς αγρότες, δίνοντάς τους κίνητρο να συνεχίσουν την καλλιέργεια των αμπελιών τους, παρέχοντας παράλληλα την εγγύηση ότι δεν θα βλάψουν τις τοπικές ποικιλίες.